Idézet

Horgonyozd le magad a közösségedben

A szeretet belső hangjaA szeretet belső hangja című könyv a nagyszerű író és lelki vezető, Henri Nouwen titkos naplója, amit élete legválságosabb időszakában vezetett. Ez a fejezet most különösen sokat mondott, így hadd osszam meg a blog olvasóival. A sárga kiemelések tőlem származnak.

Amikor elhívatásod, hogy együttérző gyógyító légy, összekeveredik azzal a szükségleteddel, hogy elfogadjanak, akkor akiket gyógyítani szeretnél, végül mélyen bevonnak a maguk világába, és megfosztanak gyógyító képességedtől. Ha azonban attól való félelmedben, hogy te is szenvedővé válsz, inkább nem merészkedsz közel ezekhez az emberekhez, akkor nem is érhetsz el hozzájuk, és nem állíthatod vissza egészségüket. Mélyen átérzed kortársaid magányát, elidegenedettségét és spirituális szegénységét. Szeretnél igazán gyógyító módon közeledni hozzájuk, úgy, ahogy az az evangéliumba vetett hitedből ered. Sokszor azonban ráébredsz arra, hogy a kíváncsiság és a szeretetéhség vezérel, és ezzel elveszíted azt a képességed, hogy elhozd a jó hírt azoknak, akikhez ennyire közel kerültél.

Fontos, hogy amennyire lehetséges, a lehető legközelebbi kapcsolatban maradj azokkal, akik ismernek, szeretnek és támogatják a munkádat. Amikor olyan embereket keresel fel, akik nagy szükséget szenvednek és nehéz küzdelmet vívnak – melyeket te is könnyedén felfedezhetsz magadban -, horgonyozd le magad saját közösségedben. Képzeld el közösséged tagjait, amint egy hosszú kötelet tartanak, ami a derekadra van erősítve. Bármerre mész, ők tartják a kötelet. Így nagyon közel mehetsz azokhoz, akiknek szükségük van a gyógyulásra, és mégsem veszíted el a kapcsolatot támogatóiddal. Közösséged vissza tud húzni, ha úgy látja, elfelejtetted küldésed okát.

Amikor azok körében, akikhez küldtek, elhatalmasodik rajtad a vágy, hogy együttérzést, támogatást, szeretetet és törődést kapj, emlékezz arra, hogy létezik egy hely, ahol mindezekben az ajándékokban biztonságos és felelősségteljes módon részesülhetsz. Ne hagyd, hogy lépre csaljanak a sötét erők, melyek fogva tartják azokat, akiket meg akarsz szabadítani. Térj vissza mindig azokhoz, akikhez tartozol, és akik segítenek megmaradni a fényben. Ezt a fényt szeretnéd elvinni a sötétségbe. Senkitől nem kell tartanod, ha biztonsággal lehorgonyoztad magad a közösségedben. Így már bármilyen messze elviheted a fényt.

Henri J. M. Nouwen: A szeretet belső hangja – Út a gyötrelmen át a szabaduláshoz (Ursus Libris, 2002, 60-61. oldal)

Reklámok
Általános

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s